luni, 21 septembrie 2009

Cel mai important factor in succes, autodisciplina

In anii '60, intr-un campus din Stanford unei fetite pe nume Carolyn, in varsta de 4-5 anisori i se spune ca va ramane singurica intr-o camera, cu o bezea delicioasa in fata. Daca va rezista tentatiei de a savura bezeaua, dupa 15 minute va primi inca una. Recompensa i se dubleaza daca va sti sa astepte.

Alaturi de ea sunt si alti copii de aceeasi varsta, supusi aceluiasi test chinuitor "The marshmallow test". Unii copii lupta din rasputeri sa astepte cea de-a doua bezea, muscand firmituri din ea ori mirosind-o cu pofta, altii o insfaca in cateva secunde. O parte din ei nu cedeaza pe parcurs, cum e si Carolyn. Se ambitioneaza, isi stapaneste pofta pana ce i se aduce premiul.



Carolyn are acum peste 40 de ani, a absolvit Universitatea Princeton si este profesor universitar de psihologie. Se pare ca o mare parte din copiii care au trecut testul, au avut succes in cariera. Concluzia cercetatorilor suna cam asa "abilitatea de a-ti intarzia recompensa e un factor esential in obtinerea succesului". Indiferent cum iti definesti succesul, cred ca autodisciplina e un ingredient important.

Joachim de Posada prezinta studiul intr-un mod absolut fascinant.



Care e bezeaua ta? Mai ai de asteptat pana sa o savurezi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu